Nieuws

Lees hier de laatste updates, projecten en artikelen van The big graphic house

Een aantal tips om het juiste lettertype te kiezen

Een aantal tips om het juiste lettertype te kiezen - The big graphic house

Een passend lettertype kiezen is belangrijker dan je denkt. Een lettertype gaat vaak samen met een bepaalde associatie. Dit kan natuurlijk negatief werken maar zeker ook positief. Een lettertype kiezen voor bijvoorbeeld jouw website of huisstijl is geen makkelijke klus. De keuze is ruim en dat maakt het niet makkelijker. In dit artikel leer je aantal basisprincipes op het gebied van lettertypes en worden er aantal tips gegeven. De theorie achter lettertypes en fonts is erg uitgebreid, dus niet alles wordt behandeld in dit artikel. Maar na het lezen van dit artikel, beschik jij over inzicht in de basismogelijkheden. Met deze verkregen inzichten kun jij de juiste lettertype kiezen voor jouw onderneming. Een goed gekozen combinatie van lettertypes kan een positieve impact hebben op de branding van je bedrijf.

 

Wat veel mensen niet weten, is de lettertypes in het algemeen in te delen zijn in twee categorieën: met en zonder scheefjes in. Het onderscheid zit in het uiteinde van de letters. Bij een lettertype met scheefjes is het uiteinde van de letters creatief vormgegeven. Er zijn verschillende varianten om het uiteinde van de letters te vormgeven, voorbeelden hiervan zijn afgeronde en afgeschuinde lijnen. In het Engels worden de scheefjes ‘Serif’ genoemd en zonder scheefjes ‘sans-serif’

 

Voorbeelden lettertypes:

Serif-lettertypes: Times New Roman, Couries New en Cambria

Sans-serif-lettertypes: Arial, Verdana, Calibri

Over het algemeen leest op papier een serif-lettertype fijner dan een sans-serif-lettertype.  Dan worden de letters makkelijker herkend, omdat de letters bij een Serif-lettertype minder op elkaar lijken. Als je kijkt naar teksten in hoofdletters. Deze zijn vaak moeilijk te lezen, omdat alle letters op elkaar lijken. Daarnaast worden teksten in hoofdletter als schreeuwen beschouwd. 

 

Een Serif-lettertypes worden erkend door ons brein als sjieker, klassieker en zakelijker. Zakelijke instellingen zoals advocatenkantoren en accountantskantoren maken vaak ook gebruik van een Serif-lettertype. Een gekozen lettertype kun je ook in verschillende varianten hanteren: schuin, vet en onderlijnd.

 

Het is belangrijk om te weten dat niet alle lettertypes geschikt zijn voor gebruik op jouw website. Sommige lettertypes worden niet ondersteund door de computer van de gebruiker. Als je lettertype hebt gekozen die de bezoeker niet op zijn/haar computer heeft geïnstalleerd EN Jouw website stuurt het niet automatisch mee, dan kies de computer van de bezoeker vaak een standaardlettertype. Ben hier bewust van tijdens het kiezen van een lettertype.

 

Als je een bepaald lettertype hebt gekozen voor op jouw website, hanteer dit lettertype dan consistent. Gebruik hooguit 3 verschillende lettertypes op je website. Wil jij weten welke lettertypes goed bij elkaar passen? Googel dan op ‘font pairing’. Met deze tool kan je achterhalen welke lettertypes goed bij elkaar passen. Bekijk websites zoals ‘Google Fonts’ of ‘Font squirrel’ bij het kiezen van een lettertype. 

 

Middels dit artikel hopen wij jou voldoende geïnformeerd te hebben over lettertypes. Neem rustig de tijd om het juiste lettertype te vinden voor jouw bedrijf. Hulp nodig bij het vinden van een lettertype? Neem gerust contact op met ons! Een van onze ontwerpers kan jou ook zeker helpen in de zoektocht naar een geschikt lettertype. Door de ervaring in de grafische branche kunnen zij jou goed advies geven op het gebied van lettertypes

 

Lettertype(s) gekozen? Vergeet deze dan niet te verwerken in een huisstijlhandboek.