Nieuws

Lees hier de laatste updates, projecten en artikelen van The big graphic house

Wat zijn stockfoto's? 3 tips hoe jij deze het beste kan gebruiken!

Wat zijn stockfoto's? 3 tips hoe jij deze het beste kan gebruiken! - The big graphic house

Je hebt bijvoorbeeld een mooi artikel geschreven en wil deze gaan publiceren, maar je hebt geen passend beeldmateriaal. Herkenbaar? Dan zijn stockfoto’s de oplossing! Lees hier wat stockfoto’s zijn en hoe jij deze het beste kan gebruiken.

 

Stockfoto’s worden vaak gebruikt, maar wat zijn stockfoto’s eigenlijk? Een Stockfoto is een foto die gemaakt is door een fotograaf die vervolgens deze foto verkoopt via een stockbureau. Een stockbureau houdt zich bezig met het verkopen van stockfoto’s middels een overzichtelijke website. Als bezoeker van de website is het dan mogelijk om een bepaalde foto te kopen en dan verkrijg je daarmee de rechten om de foto te gebruiken onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden zijn afhankelijk per stockbureau. Wil je geen geld uitgeven aan een stockfoto? Er zijn ook diverse stockbureaus die gratis stockfoto’s aanbieden. Hierover meer verder in dit artikel!

 

Stockfoto’s worden vaak gebruikt om teksten, zoals artikelen in tijdschriften of op internet, te ondersteunen met passend beeldmateriaal. De keuze betreft stockfoto’s is ruim en het is daarom mogelijk om een passende afbeelding te vinden voor jouw doeleinden. Met een passende afbeelding wordt er duidelijk gemaakt waar een bepaalde tekst over gaat of wordt er een bepaalde sfeer rond het artikel neergezet. In plaats van jouw eigen fotograaf op pad te sturen, kan jij jouw passende afbeelding downloaden op het web. Goedkoper, sneller en vaak is de kwaliteit ook beter. Een nadeel van stockfoto’s is dat de foto’s vaak niet onderscheiden en persoonlijk zijn. Sommige mensen geven ‘eigen foto’s’ als voorkeur, omdat deze foto’s vaak persoonlijker en passender zijn. Maar geen tijd of geld voor eigen foto’s? Dan zijn (gratis) stockfoto’s een goede oplossing voor jou.

 

Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet hoe jij het beste de stockfoto’s kan gebruiken:

 

  1. Neem de tijd om de juiste afbeelding te zoeken en pak niet de eerste beste afbeelding. Gebruik verschillende zoektermen om de passende afbeelding te zoeken. Bij het selecteren van een afbeelding is het ook van belang om te kijken naar de grootte van de afbeelding. Als jij jouw afbeelding gebruikt op een website: een te grote afbeelding kan ervoor zorgen dat jouw website trager wordt.

 

  1. Bekijk goed de voorwaarden van een (gratis) stockfoto; op welke wijze mag jij de stockfoto gebruiken? Op deze manier kan jij problemen voorkomen en de stockfoto langer in gebruik hebben. 

 

  1. Om jouw stockfoto’s meer aan te laten sluiten bij jouw bedrijf of merk, kan je de foto’s personaliseren. Doe dit door bijvoorbeeld jouw logo te verwerken in de stockfoto. Zou jij jouw logo willen toevoegen aan jouw stockfoto’s? Wij hebben goede ervaringen met Canva.

 

 

Er zijn talloze stockbureaus die veel stockfoto’s aanbieden. Wij hebben een aantal stockbureaus waar wij goede ervaring mee hebben:

 

Gratis stockfoto’s

  1. Pixabay
  2. Unsplash
  3. Free Stockphoto
  4. Pexels

 

Commerciële stockfoto’s

1.     Getty Images

2.     Istock

3.     Shutterstock

4.     Dreamstime

 

 

Vergeet niet de voorwaardes te lezen!