Nieuws

Lees hier de laatste updates, projecten en artikelen van The big graphic house

Opleiding grafische vormgeving, wat leer ik?

Opleiding grafische vormgeving, wat leer ik? - The big graphic house

De reden dat je dit artikel leest, is waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar een opleiding en wellicht overweegt om de opleiding Grafische Vormgeving te gaan volgen. In dit artikel gaan we het hebben over de betreffende opleiding op mbo-niveau. Wat leer je en wat kun je ermee? 

 

Duur van de opleiding

De opleiding grafische vormgeving duurt in de meeste gevallen 4 jaar. Dit omdat men wil dat de student zich voldoende kan oriënteren en het ontwikkelen van het creatieve proces nou eenmaal wat meer tijd nodig heeft. 

 

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is om je op te leiden tot beginnend grafisch ontwerper. Dat wil zeggen dat je de basis van het vak goed onder de knie hebt en kan werken met de grafische programma’s Indesign, Photoshop en Illustrator. Wellicht leer je ook werken met Premiere pro, After effects en Lightroom. 

De docenten stimuleren je creatieve proces middels wisselende grafische opdrachten. 

 

Wat leer ik tijdens de opleiding?

Het verschilt per school wat je tijdens de opleiding grafische vormgeving precies leert. Wel zal het in de basis hetzelfde zijn. Over het algemeen bestaat het eerste jaar uit het leren van de programma’s, de school en de mensen. In de overige jaren krijg je opdrachten voor (fictieve) opdrachtgevers en zal je een of meerdere keren stagelopen. Tijdens deze (wellicht zelfgekozen) stage leer je hoe het er in de praktijk aan toe gaat. 

 

Wat kan ik na de opleiding? 

Na de opleiding kun je overwegen om te gaan werken als freelancer/zzp’er of in loondienst bij bijvoorbeeld de afdeling communicatie. Ook kun je kiezen om nog door te studeren. De opleidingen Communicatie en Multimediadesign, Communicatie of bijvoorbeeld Animatie sluiten hierop aan. Er zijn ook vervolgopleidingen speciaal ingericht voor mbo’ers die niet zeker weten of ze hbo willen. Deze opleidingen worden Associate Degrees genoemd. 

 

Ben ik geschikt voor de opleiding? 

Ben je creatief? Vind je het tof om jouw ideeën om te zetten naar een vette visual? Dan is de opleiding Grafische vormgever wellicht iets voor jou. Bezoek verschillende open dagen om erachter te komen of het vak bij jou past. Nog geen keuze kunnen maken? Doe dan eens een meeloopdag. Perfect om te zien hoe een dag als grafische student eraan toe gaat. 

 

Ben je een student grafische vormgeving en op zoek naar extra opdrachten? Meld je dan gratis aan bij The big graphic house en word gevonden door opdrachtgevers.