Nieuws

Lees hier de laatste updates, projecten en artikelen van The big graphic house

Wat doet een grafisch vormgever?

Wat doet een grafisch vormgever? - The big graphic house

Kort gezegd verzorgt een grafisch vormgever de grafische vormgeving van diverse uitingen zoals logo’s, brochures, verpakkingen, folders, flyers en diverse digitale producten. Grafisch ontwerpers werken vaak bij een reclame/marketingbureaus of drukkerijen maar ze kunnen ook als zzp’er aan de gang gaan. 

 

Waarom grafisch ontwerper worden? 

Ben je erg creatief en perfectionistisch? Denk dan eens aan het beroep grafisch ontwerper. Een grafisch ontwerper wordt ook wel een grafisch vormgever genoemd. 

Je houdt je onderandere bezig met de grafische vormgeving van drukwerk zoals brochures, folders en flyers. Daarnaast ontwerp je de lay-out en neem je beslissingen over bijvoorbeeld de lettergroottes, fonts en regelafstand. Ook bepaal je de kleuren en de afbeelding of illustratie dat gebruikt moet worden en ontwerp je complete huisstijlen en logo’s van websites. 

 

Hoe gaan grafisch ontwerpers te werk? 

Op basis van de wensen van de opdrachtgever maak je als grafisch ontwerper een voorstel. Deze presenteer je aan de opdrachtgever. Hierna werk je het product met behulp van speciale grafische software verder uit. Natuurlijk dien je hierbij wel rekening te houden met verschillende aspecten zoals de doelgroep, de financiële mogelijkheden en de eisen van de opdrachtgever. 

 

Hoe ziet een dag als grafisch ontwerper eruit? 

Voorbeelden van je dagelijkse werkzaamheden zijn het opmaken van nieuwsbrieven, flyers of posters, het maken en bewerken van afbeeldingen, het ontwerpen van een nieuw logo of het klaarzetten van drukwerk. 

 

Wat verdient een grafisch ontwerper? 

De verdiensten van een grafisch ontwerper lopen vaak uiteen. Dat wil zeggen dat het bij iedereen anders is en dus lastig te zeggen. Er zit natuurlijk een verschil tussen niveaus, het aantal jaar ervaring, het bedrijf waar je werkt, welke functie je daar hebt en hoe oud je bent. Je verdiensten zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Wel weten we dat het startsalaris in loondienst rond de 1600 ligt. Als je als zzp’er werkt, kun je je eigen uurtarief betalen. De nadelen hiervan zijn wel dat je je eigen belastingzaken dient te regelen én je geen pensioen opbouwt. 

 

Overweeg jij om grafisch ontwerper te worden? Bezoek dan verschillende open dagen en laat je goed informeren.