Nieuws

Lees hier de laatste updates, projecten en artikelen van The big graphic house

Auteursrechten

Auteursrechten - The big graphic house

Als grafisch ontwerper hebben we vaak te maken met auteursrechten. Maar wat houdt auteursrecht in en hoe gaan we er goed mee om?

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld." (Artikel 1 Auteurswet)

Kortom: als iemand iets origineels heeft gemaakt, is het niet de bedoeling dat het gekopieerd wordt. Daarom bestaan auteursrechten. De auteur (maker) van het product heeft alle rechten en bepaalt zelf in hoeverre het gebruikt mag worden door derden.

Als grafisch ontwerper is het heel belangrijk rekening te houden met auteursrechten. Het is van belang als je een afbeelding downloadt voor op de website, een achtergrondsound zoekt voor een visual en zelfs als je teksten schrijft, de bron/website te benoemen. Daarnaast is het ten strengste verboden om ontwerpen te kopiƫren van een andere designer. Dit kan zelfs een flinke boete opleveren.

Alles weten over auteursrechten? Check dan de onderstaande links:

https://www.auteursrecht.nl/ik-ben-maker/Ontwerper https://www.auteursrecht.nl/auteursrechtwijzer/Mag-ik-fotos-of-plaatjes-van-internet-gebruiken https://www.auteursrecht.nl/ik-ben-maker/Fotograaf

Geen tijd? Laat ons helpen!

Wil je een ontwerper aanvragen, maar heb je weinig tijd? Zet ons aan het werk! Wij helpen je graag om een passende ontwerper te vinden.

Help mij!